Napraforgó Gyerekház Rimóc

A Rimóci Biztos Kezdet „Napraforgó” Gyerekház 2006. 10. 01-én kezdte meg működését, a Magyar Szegénységellenes Alapítvány segítségével, elsőként a Szécsényi Kistérségben.
A TÁMOP 5.2.2, „Legyen jobb a Gyerekeknek Rimócon” pályázati projekt keretében 2009. 10. 01-től, 2012. május végéig működött.

A Gyerekházi szolgáltatás ma már része a gyermekvédelmi törvényben szabályozott alapellátásoknak, finanszírozása megjelenik a költségvetési törvényben.
Jelenlegi támogatási időszak 2014. 01.01-től három évre biztosítja a gyerekház működését. A pályázó és fenntartó a Rimóci Önkormányzat.

A gyerekház a település romák lakta részéhez közel helyezkedik el. A gyerekház megközelíthetősége közúton lehetséges. Az épület könnyen megközelíthető az együttműködő intézmények elérhetők.

Gyerekház felszerelése és játékai megfelelő mértékben támogatják a gyerekek fejlődését. A berendezés igazodik a 0-5 év közötti gyerekek igényeihez. A játékok változatosak és igényesek. Gyerekházban a jól felszerelt konyhában és fürdőszobában a háztartási gépek segítségével a szülők tovább mélyíthetik háztartási ismereteiket, a szülők számára kihelyezett számítógépeken pedig használhatják az internetet illetve az internet-használat megtanulására is alkalmuk van.

– A program fontos feladata, hogy a kezdetektől kialakuljon az együttműködés a szülőkkel, a leendő szülőkkel, hogy a gyermekek a legfiatalabb kortól hozzájussanak a program szolgáltatásaihoz. A családokat partnerként nem célcsoportként kezeljük, a szülők fontosság tudatát erősítjük, ezért a szülő is jól érzi magát és szívesen elhozza gyermekét. A szülő azt látja, hogy gyermeke örömmel jön a gyerekházba, és azokhoz a társakhoz viszonyítva akik nem látogatták a gyerekházat, gyermeke sokat fejlődik. A gyermekek lakóhelyei a gyerekház épületének közelében találhatók, ezért minden családdal személyes kapcsolatban vagyunk.

– Az elmúlt 5 év születési adatai alapján növekedett a mélyszegénységben élő családokban a születések száma. Az elmúlt 5 év adatait figyelembe véve születési átlag 20 gyermek évente, melyből átlagosan 14 gyermek él mélyszegénységben. A gyerekházba járó családok aránya ezt az arányt követi. A községben élő valamennyi kisgyermekes család számára kívánunk elérhető segítséget nyújtani. Integrációs szintérként működünk nem csak a gyerekeknek, hanem a szülők számára is.

– A gyerekek komplex fejlődésének elősegítését, a gyerekház tevékenységei mellett egyéb szoláltatásokkal is segítjük. A gyerekház saját dolgozója a babamasszázst tanít meg a szülők számra. Ölbeli „Kerekítő” foglalkozásokon mondókázunk énekelünk, a mozgásfejlesztő foglalkozáson mozgásos játékokat játszunk a szülőkkel és gyermekkel.